ShantykoorShantykoor

THE LAKE SINGERS

Het shanty- en seasongkoor “The Lake Singers” is in april 2000 opgericht vanuit de zeil/motorbootafdeling van de Alkmaarsche Roei- en Zeil Vereeniging. Het koor repeteert iedere woensdagavond, behalve in de maanden juni t/m augustus. Dankzij de medewerking van het bestuur is onze repetitieruimte in het instructielokaal van de ARZV op de haven in Akersloot.
Het koor is gemengd en bestaat uit rond 30 zangers en zangeressen. Het koor wordt geleid door een gediplomeerde dirigent, de muzikale begeleiding van het koor bestaat uit 2 accordeonisten, een trekzakspeler, een gitarist, een mondharmonica en tinwhistlespeler en een percussionist.
Het repertoire omvat de traditionele shanties en seasongs, overwegend in de Engelse taal, maar ook Nederlandse, Duitse, Franse en zelfs enkele Zweedse en Turkse liedjes over de zee en de verschillende facetten van het zeemansleven en de visserij staan op het programma.

WAT ZIJN SHANTIES?
Shanties zijn liederen die ten tijde van de grote zeilvaart, in de periode 1820 tot 1920 ongeveer, werden gezongen op de grote, vierkant getuigde, zeilschepen om het zware werk van het hijsen van de talrijke zware zeilen wat te verlichten. Ook bij het lichten van het anker of het vaak langdurige, eentonige werk aan de pompen werd gezongen. Een soort “arbeidsvitaminen” dus.
Een belangrijke man daarbij was de “Shantyman”. Hij was de voorzanger en bepaalde het ritme van de shanty en zong de coupletten, die hij soms ter plekke verzon, en de rest van de bemanning zong dan de refreinen.

In de spaarzame vrije uurtjes zong de bemanning vaak op het voordek. Gezeten op of rond de grote bolders of “forebits”, instrumentaal begeleid door een trekzak of viool. Deze liederen, “forebitters” genaamd, zijn vaak muzikaal wat meer ontwikkeld en hebben vaak een balladeachtig karakter. De tekst ging vaak over de avonturen die men had beleefd, over de liefjes en de drank, maar ook over de ontberingen op zee, het slechte eten, de bullebak van een stuurman enz.
Met het verdwijnen van de grote zeilvaart, is ook de shantyman en het zingen van shanties op schepen verdwenen. “The Lake Singers” houden echter een oude traditie in ere en zingen de oude shanties, forebitters en seasongs.

Een optreden van ons koor is een gezellig, afwisselend gebeuren in een nautische sfeer, met liedjes om te luisteren, maar ook om mee te zingen. Om dat wij zelf het zingen zo leuk vinden vragen wij voor een optreden slechts een bescheiden vergoeding.
Wilt u meer over ons weten of ons voor een optreden boeken, neemt u dan contact met ons op via onze website www.lakesingers.nl of met de secretaris van het koor: Mindert Drenth,
Tel.: 072 5331955 . Email: shantykoor @arzv.nl
.