Op basis van onderzoeken van de KNWV en de Rabobank, maar ook op basis van eigen waarneming zien we het aantal deelnemers aan wedstrijden afnemen en zien we de gemiddelde leeftijd van de deelnemers toenemen. Ook zien we dat het comité dat de wedstrijden organiseert nauwelijks verjongt en in aantal afneemt als gevolg van het vertrek van oudere leden. Gelukkig is de jeugdopleiding nog goed bezet maar er is wel relatief weinig doorstroming van de jeugd naar het wedstrijdzeilen.

Het bestuur van de ARZV wil zich graag inzetten voor haar leden door het organiseren van cursussen, de mogelijkheid blijven scheppen om het wedstrijdzeilen mogelijk te maken en daarmee -als onderdeel van een totaal activiteitenplan - zorg blijven dragen voor een vereniging waar regelmatig activiteiten zijn voor diverse groepen leden. Op het gebied van wedstrijdzeilen worden de volgende activiteiten georganiseerd:
• De SW wedstrijden gedurende het hele zomer seizoen met een nostalgische SW als afsluiting, georganiseerd door de SW commissie van de ARZV.
• Diverse regionale en landelijke wedstrijd evenementen, zoals de Alkmaar Open en nationale kampioenschappen van diverse klassen, georganiseerd door de samenwerkende verenigingen aan het Alkmaardermeer verenigd in het Comité Alkmaardermeer.

Voor de jeugd zijn er cursussen voor de jonge jeugd (8 – 12 jaar) in de optimist en de oudere jeugd (13 – 20 jaar) in de splash en de pico, wordt jaarlijks een optichallenge georganiseerd en is aan het einde van het seizoen een gemeenschappelijke afsluiting met zeilexamens. Voor volwassenen is er een opleidingstraject in kielboten. Daarnaast zijn de belangrijkste activiteiten:
• De openingstocht;
• De Engeland tocht;
• Het club weekend;
• Diverse activiteiten voor de motorboot vaarders;
• Diverse watersport gerelateerde opleidingen, lezingen en evenementen in de winter.

Dit beleidsplan betreft het beleid met betrekking tot het jeugdzeilen, het volwassenen zeilen en het wedstrijdzeilen.