In memoriam Joop van Dijk.

In 2001 organiseerden Joop en Tineke de zomerbijeenkomst van de Barkasclub in Alkmaar. Ik zie nog de vele Barkassen in onze haven, die havenmeester Willem Burgering met enig passen en meten een ligplaats gegeven had.

Ik leerde Joop goed kennen vanaf augustus 2010. Wij hadden onze Winner 9.50 verkocht en waren op zoek naar een stoer motorjacht en de Barkas stond hoog op ons lijstje.

Joop was van plan eind augustus naar de zomerbijeenkomst van de Barkasclub in Hattem te gaan. Hij stelde voor om gezamenlijk van Akersloot naar Amsterdam te varen om zo een indruk van de vaareigenschappen van het schip te krijgen en vervolgens om Margot en mij bij het Centraal Station af te zetten, waarna hij zijn tocht kon vervolgen. Het was een gezellige tocht waarbij Hilde ons van allerlei hapjes voorzag.

Zijn adviezen werden opgevolgd. Een Barkas 11.00 van Vroegh en Alblas werd gekocht.

Met zijn viertjes bezochten we in het vervolg de winterbijeenkomsten van de Barkasclub. Joop en Hilde organiseerden zelf de winterbijeenkomst van 2017 in Alkmaar.

Joop en Hilde genoten van het feit dat ze met de”Jakob” startschip bij de SW-wedstrijden waren. Dinsdag voeren zij van hun thuishaven Alkmaar naar de ARZV, aten beide de SW-maaltijd en na afloop van de wedstrijd genoten ze van het gezellig samenzijn met de deelnemers. De volgende dag voeren zij weer terug.

Joop bood spontaan aan de functie van secretaris, die na aftreden van de zittende secretaris door mij werd vervuld, op zich te nemen. Joop kweet zich nauwkeurig van zijn taak. Zijn jaarverslagen in het bijzonder waren zeer uitgebreid en gaven een goed beeld van wat er in het verenigingsjaar gebeurd was. 

Joop organiseerde ook de Openingstocht. De wethouders van de gemeente Castricum lieten helaas verstek gaan. De contacten met de enthousiaste meevarende wethouders van Alkmaar waren heel plezierig en vruchtbaar. De acht ligplaatshouders aan het Afgesneden Kanaalvak te Alkmaar hebben hun elektrazuil aan deze goede contacten te danken.

Joop werd ziek en kreeg van de specialist te horen dat hij nog maar kort te leven had. Hij kreeg nog een chemokuur , die helaas niet heeft geholpen.

Joop was heel gelaten over zijn naderend einde. Hij vond dat hij 81 jaar geworden was en een heel mooi leven had gehad.

Zijn functie werd door Martien Janse als notulist en mij waargenomen. Joop wilde heel graag in de voorjaarsvergadering afscheid van iedereen nemen. Door de RIVM-maatregelen i.v.m. het coronavirus kon er geen voorjaarsvergadering georganiseerd worden en hebben we helaas geen afscheid kunnen nemen en hem kunnen bedanken.

Ondertussen maakte hij en Hilde , hoewel zijn gezondheid steeds zwakker werd, nog kleine tochtjes met de Jakob en hij reed zelfs met de caravan naar Friesland om op het terrein van zijn schoonzoon te kamperen en daar een verjaardag te vieren. Helaas na 1 dag ging hij lichamelijk sterk achteruit. Joop, zo was Joop ten voeten uit, reed zijn caravan zelf weer terug naar huis

Op donderdag 18 juni mocht ik Joop bezoeken. Lichamelijk was hij erg verzwakt, geestelijk was hij nog heel helder.

Ik heb hem namens het gehele bestuur , de SW-commissie en alle leden bedankt voor alles wat hij voor de ARZV gedaan heeft en hem mede namens Margot bedankt voor de warme vriendschap, die we van hem en Hilde hebben ondervonden. Ik moest hem wel beloven, dat ik het langer zou volhouden dan hij.

Op mijn vraag of ik hem zaterdag nog mocht bellen om een afspraak te maken voor een kort bezoek, antwoordde hij: ja graag, maar ik weet niet of ik er dan nog ben. Zaterdag om 10.30 uur belde ik, Joop was 15 minuten geleden overleden!

Joop, namens alle leden van de ARZV:

“ Een Behouden Vaart”.

Gertjan Keuris