Willlem Burgering † 19-08-2022Willlem Burgering † 19-08-2022

Willem Burgering overleden

Afgelopen vrijdag 19 augustus ontvingen wij het ontstellende bericht dat onze oud-havenmeester Willem Burgering plotseling is overleden.

Willem was een absoluut icoon van onze haven. In 1987 aangetreden als havenmeester tot hij in het voorjaar van 2005 met een welverdiend pensioen ging. Herkenbaar gekleed in zijn rode overall (of als het erg mooi weer was een miniscuul zwembroekje) stond hij de hele zomer paraat voor iedereen om de boot in of uit het water te halen, het tankstation te bemannen of reparaties te doen aan van alles en nog wat. Repareren kon hij als oud-machinist op de baggervaart als de beste. Een mooie werkplaats bij de hand, behoorlijke hoeveelheid gereedschap en nooit iets weggooien, Willem was in zijn domein. Gevolg was wel dat de hele botenloods vol stond met allerhande spullen die hij heel misschien ooit nog wel eens kon gebruiken. Iets nieuws kopen gebeurde alleen in uiterste nood.

Met zijn aantreden in 1987 ging er ook een andere wind waaien in de haven; zijn voorganger leidde de haven strak, naar eigen inzicht en met eigen regels. Willem was een veel socialer type en er kon veel meer. Hij was altijd op de haven, alleen zijn lunchpauze was heilig; dan ging hij per kano naar het ZZV-eiland om bij Joop Willemsen even een borreltje of zo te doen. Ook zeilde hij met Piet Schot op zondagmiddag de SW mee. Vaste prik (alhoewel veel prik zal er niet geschonken zijn)!

In de eerste jaren deed hij het onderhoud van de haven helemaal alleen en was hij zeven dagen in de week actief op de haven, in de negentiger jaren kwam Arie van der Stelt erbij als assistent-havenmeester zodat Willem ook een dagje vrij was in de week en zo nu en dan even kon bijkomen van een zware doch feestelijke avond de dag ervoor. Willem was een gezelligheidsdier, prominent aanwezig bij de evenementen op de haven en in het dorp (en daarbuiten), hij kon lekker ‘aanzitten’ zoals hij het noemde. Een bekend gezicht in menig café in het dorp, Heiloo en Egmond. Willem was een gezellige verteller; mooie verhalen over zijn baggeravonturen in het Midden-Oosten, zeilreizen en veel anekdotes over de gebeurtenissen in en om Akersloot.

Begin mei 2005 ging hij met pensioen. De vele flessen drank die hij op zijn afscheid kreeg gingen rechtstreeks de boot van Ton van Kuijk in, want ze gingen de dag erna met de Mary Anne richting Denemarken. Een mooi avontuur en een goede manier om even af te kicken van de dagelijkse beslommeringen. Hierna heeft hij nog diverse zeiltochten gemaakt als opstapper bij andere ARZV-leden richting Engeland, Helgoland en andere bestemmingen.

Zijn ark en zijn tuintje mochten na zijn pensionering blijven. Het schilderen van zijn boot en het rommelen in zijn tuintje werden een belangrijke tijdsbesteding. Hij onderhield nog delen van haven in de buurt van zijn boot en was de ‘mollenvanger’ van de haven. In deze periode kwam ook Joke in zijn leven. De gezamenlijke liefde voor varen en tuineren bracht de beide heel verschillende karakters mooi samen. En tour met de boot door het land, maar ook veel kleine tochtjes met vaste bestemming “de Woude”. Willem en Joke waren overal graag geziene gasten, ook op het land trouwens bij de vaste wekelijkse ‘koffierondjes’ bij Gerrit Kuijs, Arens de Wit enzovoort. Iedereen was overigens altijd welkom op de boot, helemaal volgeladen met familie en vrienden tijdens de openingstocht naar Alkmaar en Sinterklaas moet op zoek naar een nieuwe vaste schipper voor de pakjesboot richting Akersloot.

Willem was een bijzonder mens en was geliefd bij velen. De reacties op zijn overlijden zijn veelzeggend; iedereen is geschokt en heeft meteen ook wel weer een mooi verhaal over hem. We zijn het er in ieder geval over eens dat hij het leven voluit geleefd heeft en er alles heeft uitgehaald wat er in zat. Wij wensen Joke en zijn familie heel veel sterkte met het verlies van Willem. Wij zullen hem enorm gaan missen.

Bestuur en leden van de ARZV

Willlem Burgering rouwkaartWilllem Burgering rouwkaart
Willlem Burgering Willlem Burgering

16 augustus bijdrage van Eric van Staten:
Honderden belangstellenden hebben vrijdagochtend op de jachthaven van de Alkmaarsche Roei-en Zeilvereniging in Akersloot afscheid genomen van oud-havenmeester Willem Burgering (82). Na een bijeenkomst in de botenloods voer Willem samen met zijn partner Joke voor de laatste keer zijn haven uit...

Willlem Burgering uitvaartWilllem Burgering uitvaart
Willlem Burgering uitvaartWilllem Burgering uitvaart