ARZV zeilers gaan internationaal !ARZV zeilers gaan internationaal !

Op de Algemene ledenvergadering van 12 april jl. werd met trots gemeld dat een aantal jeugdleden van de ARZV dit jaar op het Gardameer in Italië aan zeilwedstrijden zullen deelnemen. Ongeacht de wedstrijdresultaten is dit al een geweldig succes voor onze jeugdopleiding. De jeugd heeft de toekomst en het is voor een gezonde toekomst van onze vereniging van groot belang dat de toenemende vergrijzing enigszins gecompenseerd wordt door een enthousiaste groep jeugdige watersporters.

Ook de iets oudere jeugd laat zich gelden. Na het succes van het team 'Ha die Holland' op het WK H-boot in Denemarken vorig jaar, zal dit jaar in Duitsland aan het WK H-boot worden deelgenomen. Chris Klinkenberg, Harm van Vemde en Joost Vooren hopen de 15e plek van vorig jaar (ondanks het missen van de laatste wedstrijd wegens mastbreuk) nog te verbeteren. Waren zij vorig jaar in het wedstrijdveld van ruim 50 boten de enige Nederlandse deelnemers, mogelijk dat dit jaar meerdere H-boot teams vanuit de ARZV zullen deelnemen.

Maar niet alleen de jongere generaties ARZV leden doen van zich spreken. Wat te denken van de groep Finnjol zeilers die zich eind vorig jaar op het Spaanse wedstrijdwater hebben geweerd. Onder hen Joop Wuyts die met z'n 85 jaar één van de oudste deelnemers was en daar liet zien dat, met een beetje geluk, de zeilsport tot op hoge leeftijd beoefend kan worden. Joop laat dat in onze eigen ARZV SW wedstrijden ook op enthousiaste wijze zien.

In de voetsporen van Joop, of beter in zijn kielzog, gaan drie ARZV zeilers in de leeftijdsklasse van 60 en 70 jaar nu ook een internationale uitdaging aan. Egge Renaud, Bert Albrink en Rob Vooren varen dit jaar de Three Peaks Yachtrace (3PYR) van Wales naar Schotland. Een zeilwedstrijd over 400 mijl waarbij onderweg door twee (andere) bemanningsleden de drie hoogste bergen in de UK beklommen moeten worden. De start is op 9 juli in Barmouth (Wales) en de finish uiterlijk op 15 juli in Fort William (Schotland). Deelname zou al in 2020 plaatsvinden maar Corona stond dit in de weg en ook in 2021 was dit het geval.

Het gaat er nu dan eindelijk van komen. Op 18 juni wordt vanuit Akersloot vertrokken om tijdig in Wales te zijn voor de aan de start voorafgaande inspecties en controles door de wedstrijdorganisatie. Er moet namelijk aan een waslijst (veiligheids-) voorschriften worden voldaan om te mogen deelnemen. Dat geldt zowel voor de uitrusting van de boot als voor de zeilers en lopers. De voorbereidingen zijn volop gaande. Dat deelname aan deze race het nodige kost zal niet verbazen.
De inschrijving bedraagt al een kleine € 1.100. Het team, dat vaart onder de naam Food for Flow, is daarom een crowdfunding gestart om het financieel haalbaar te maken maar vooral ook om te voldoen aan het goed gebruik dat deelnemende teams een goed doel ondersteunen. Team Food for Flow heeft er voor gekozen om 75% van de opbrengst te doneren aan de Mentality Foundation van de onlangs overleden meervoudig Olympisch kampioen snowboard Bibian Mentel. De Foundation maakt het mogelijk om gehandicapten een sport te laten beoefenen waaronder ook zeilen.

Via deze link vind je meer informatie over het team en de wedstrijd, een korte trailer van de Three Peaks Yacht Race (een aanrader deze sowieso even te bekijken!) en de mogelijkheid om 'mee te reizen' door middel van een financiële bijdrage.
Hoe dat werkt wordt in de link toegelicht.

Wie het leuk vindt om de wedstrijd te volgen kan dat doen in de gratis app YB Races de Three Peaks Yacht Race 2022 te selecteren. De boten en lopers worden voorzien van trackers waardoor alle deelnemers dag en nacht zijn te volgen.