Van Boerenkool naar Boerenkaas op Alkmaar!Van Boerenkool naar Boerenkaas op Alkmaar!

Herfst in Nederland en binnen de Finn club gaat ook alles anders. Bij het moeten cancelen van de Loosdrechtse Boerenkool cup, een klassieker, ontstond daardoor opeens spontaan een ander initiatief. Een Boerenkaas cup, ook lekker. Nog even buitenspelen, voor senioren en jonger,
Locatie: Alkmaar, dat soms vergeten water, mooie plas, en nu lekker rustig. Vier mannen die vol enthousiasme finn zijn gaan varen, zelf bijna wekelijks even een rondje trainen samen met de andere finn mannen op de ARZV, en wedstrijdzeilen voor zover haalbaar. In no time hebben zij een trainingswedstrijd dag georganiseerd, zeer gastvrij, hartelijk, overzichtelijk en verstandig.

Wat zo leuk was dat er van elders gereageerd werd op dit initiatief en Chris Frijdal, Jan Zetzema en Sjoerd Hofland de moeite namen om te komen zeilen.

En dan krijg je de twijfelachtige eer om wat te vertellen over dat zeilevenement zelf. Maar als tiende en daarmee ongeveer steeds laatste in de rij ontgaat je veel van de competitie van de mannen voorin. Dan neem je misschien vooral andere dingen waar; dat het voor Sjoerd eerst even wennen was op dit water en hij ondanks het draaien van de wind, een windstille periode en daarna vanaf de kust aanrollende wolken met wind het meest stabiel zeilde en dat Maarten, wanneer hij zijn kilo’s inzet en hangt, heel hard kan gaan. Dat wanneer je omslaat en je zwaard een eigen leven gaat leiden er ook een ander het water inspringt om je te assisteren. Een grondblok waarvan de borging het tijdelijk begaf, aan het einde seizoen bij Jan maakte dat hij vanuit de achterhoede weer naar voren zeilen kon. Een neerhouder probleem bij Marcel een dnf veroorzaakte en Arend ongeveer de kaasmarkt zelf, vertegenwoordigde, in combinatie met zijn boot.

Wel weet ik dat het een prachtige dag werd waarbij we in die uren alle soorten windrichting en knopen hadden, beetje zon en regen, sportiviteit en competitie met gepaste sociale distantie waarbij ’t heerlijk varen was. 5 wedstrijdjes konden we starten 11 bootjes deze keer en toch weer veel geleerd. Het enthousiasme maakte dat deze dag volgend jaar mogelijk in te passen is in de wedstrijd agenda. Tot dan!

Maria
Finn NED 11

Foto’s: © Jolanda Kruse Fotografie

Maria KuiperMaria Kuiper
UitslagenUitslagen