Niels zijn eerste SKON-wedstrijdNiels zijn eerste SKON-wedstrijd

Hallo, mijn naam is Niels,

Ik zeil nu voor het 2de jaar in de optimist bij de ARZV, dit vind ik heel leuk.

Eind mei heb ik een Splash gekregen en 5 en 6 september heb ik er mijn eerste SKON-zeilwedstrijd mee gevaren in Zeewolde. We zijn hier met 5 teamgenoten van de ARZV naartoe gegaan en hebben er gekampeerd. In onze klasse (Splash Blue B) deden 35 boten mee. Dat zijn er best veel als je je eerste wedstrijd vaart!

Zaterdag morgen moesten we al vroeg naar Zeewolde. Om 8.30 uur moesten we ons melden en de boten klaar gaan maken. Er was ook een coach van Jeugdwedstrijdzeilen Noord om ons te helpen met een plan voor de wedstrijd. Ook gaven ze tussen de wedstrijd door tips. De eerste start was spannend, best wat wind en veel boten in de groep!

De eerste race

Ik bleef een beetje op afstand ik was aan het kijken hoe dat een beetje ging. En toen ik over de lijn kwam, wist ik niet echt goed wat is moest doen en waar ik heen moest. Dus deed ik de anderen maar een beetje na. Toen ik wist waar ik heen moest  ging ik mijn eigen koers varen. Na een tijdje zag ik dat ik helemaal niet laatst lag er voeren nog iets van 5 bootjes achter me.

De eerst boei om dat ging wel soepel. Het voordewindse stuk dat was wel lastig want daar hadden we in de optimist nog niet zo goed op geoefend. Dat was dus wel even lastig maar ik ben als 26ste geëindigd.

De race’s erna

De tweede race had ik een betere start, maar vlak na de start was ik aan het hangen en viel ik uit mijn boot, best wel grappig. Gelukkig voer ik laatste. Ik had mijn boot weer snel recht en voer weer iets meer bij de rest. Even later voer ik over stuurboord en had een meisje niet gezien. Ik hoorde haar “bakboord” roepen, en ik kijk. Roept ze dat 2 meter van tevoren! Ik probeerde nog te wijken maar dat ging niet meer. Dat was een botsing….. dan moet je 2 twee rondjes draaien en dat heb ik netjes gedaan. Na nog 2 race’s waren we klaar voor de zaterdag.

Protest

Op de kant kregen we de uitslagen en bleek dat ik volgens hen de tweede race niet was gefinisht en niet gestart. Mijn vader voer in de rib van de A.R.Z.V. Hij was nog naar het finish schip gevaren omdat ze geen fluit hoorden hadden. En toen gingen we naar het protestcommittee  om verhaal te halen. We moesten een formulier in vullen en toen zeiden ze dat wij gelijk hadden.

Na nog even de laatste dingetjes van de boot gehaald te hebben gingen we barbecueën. Jarno en ik waren nog niet klaar met zeilen. We gingen met een RC boot varen. Ook heel leuk. We gingen wel iets te lang door waardoor we niet meer konden zien waar hij heen voer en er was te weinig wind en ik mijn bootje kwijtraakte. Mijn vader is toen de bootje gaan halen met de rib. Na deze avonturen gingen we lekker slapen in de tent. Midden in de nacht regende het kei hard.

Zondag

De volgend ochtend gingen we weer zeilen, nu met wat minder wind. Jammer, met veel wind varen vind ik leuker. Gelukkig stond er meer wind bij de laatste race. Bij de prijsuitreiking kregen de eerste 5 een beker voor onze klasse. Die gingen allemaal naar meiden! Bij de Splash Blue A waren het 5 jongens. Daar wil ook een keer tussen staan. Na het opruimen van de boten, hebben we ze weer op de trailer gebonden en zijn we naar naar huis gegaan.

Ik had mooie verhalen om op school te vertellen, al was het opstaan op maandagochtend niet heel erg fijn. Maar dat maakt niet uit, ik wil nog veel meer wedstijden gaan varen!

Wil je meer foto's zien klik dan hier!

Groetjes,

Niels van der Zee