1
+1

Volwassen zeilen
Volwassen zeilen

Terugblik volwassenzeilen

Nu het zeilseizoen is afgelopen is het tijd voor een terugblik van het volwassenzeilen 2017. Het volwassenzeilen bij de ARZV staat weer op de kaart! 15 cursisten, man en vrouw, twintigers, dertigers, veertigers, vijftigers en zestigers waren van de partij dit jaar. Bestaande leden, maar ook nieuwe leden die met het zeilen hebben kennisgemaakt.

In mei waren de theorieavonden en in de zomermaanden praktijkles. Iedere woensdagavond voer de vloot met lesboten weer uit. Veelal met niet te veel wind maar soms stond er een straffe wind, zodat de cursisten flink aan de bak moesten. Ook de regen hebben wij dit seizoen niet kunnen ontlopen. Het heeft de pret niet kunnen drukken, gezelligheid stond bovenaan. Alle cursisten hebben enthousiast hun vorderingen gemaakt en de basis kneepjes van het zeilen onder de knie gekregen. Veruit de meesten hebben hun diploma CWO 1 of 2 gehaald en willen doorgaan naar het volgende niveau.

Volwassen zeilen
Volwassen zeilen
Volwassen zeilen
Volwassen zeilen
Volwassen zeilen
Volwassen zeilen

Terugkijkend op dit seizoen al met al een geslaagd jaar. Waarbij wij plannen gaan maken voor volgend jaar. Wij zien echter wel dat de bestaande opzet dient te veranderen. Volgend jaar is zeker de verwachting dat wij een CWO-audit krijgen. Het jeugdzeilen is dit jaar ge-audit. Met deze ervaring rijker weten we wat er te doen staat. Wij zullen meer aandacht moeten geven aan gediplomeerde instructeurs en meer structuur moeten brengen in de zeillessen. Een ding moeten wij niet uit het oog verliezen, wij geven les vanuit de gedachte dat wij een vereniging zijn en dat gezelligheid bovenaan moet staan. Niet iedere instructeur behoeft een diploma te hebben als er maar een gediplomeerde instructeur aanwezig is bij de praktijklessen. De vorderingen gaan wij aan de hand van vorderingstaten bij houden. Zodat er een beter inzicht is van de vorderingen van de cursisten.

Belangrijkste is dat wij volgende jaar gaan starten met CWO 3. Dat houdt in dat bestaande theorielessen in mei komen te vervallen en deze worden gegeven tijdens slechtweer-avonden. Hierdoor komt meer tijd vrij voor praktijklessen. Een aantal zaterdagen of zondagen worden ingezet voor winddagen en extra vaaruren voor CWO 3.

Tijdens de avondlessen staat over het algemeen te weinig wind voor CWO 3. Voor het CWO 3 dient ook met windkracht 4 te worden gevaren.

Wij hebben gezien dat voor beginnende volwassenen zonder zeilervaring de theorie veelal te droog is en de praktijk wordt gemist. Door nu al in mei te starten met de praktijklessen kunnen wij de theorie beter combineren met de praktijk.

Onze verwachting is dat het aantal cursisten gaat toenemen het komend jaar. Tieners die ervoor kiezen om zeil les te nemen in kielboot in plaats van een solo-zeilboot of ouders die hun kinderen bij ons laten zeilen, willen zelf ook het zeilen onder de knie krijgen. Kortom wij verwachten een toename van cursisten. Voor ons een uitdaging: meer lesboten en het team instructeurs moeten worden uitgebreid.

De bestaande lesvloot bestaande uit boten van leden en de vereniging zal moeten worden uitgebreid met twee extra boten van bijvoorbeeld leden. Het instructeursteam moet worden uitgebreid met twee à drie instructeurs. Wij willen hierbij graag een oproep doen aan de leden die interesse hebben voor het zeil instructeur schap en leden die hun Centaur of Valk beschikbaar willen stellen voor de lessen. Mochten jullie hierover meer willen weten neem contact met mij op.

Hil Rabenberg

Coördinator volwassenzeilen

Login Form

Inloggen is alleen mogelijk voor ARZV leden.

Bedankt voor uw bezoek.