Het shanty- en seasongkoor “The Lake Singers” is opgericht in 2000. Het koor maakt deel uit van de Alkmaarsche Roei- en Zeilvereeniging; de thuishaven is de jachthaven in Akersloot aan het Alkmaarder Meer. Onze koorleden zijn voor het merendeel dan ook actieve watersporters.

Het Shantykoor “The Lake Singers”bestaat uit rond 35 zangers en zangeressen en staat onder de bezielende leiding van dirigent Anja Piels. De muzikale begeleiding van het koor bestaat uit 2 accordeons, viool, trekzak, tinwhistle, mondharmonica en percussie. Ons repertoire omvat de traditionele shanties en seasongs, overwegend Engelstalig, maar ook Nederlandse, Duitse, Franse en zelfs enkele Spaanse, Zweedse en Turkse zeemansliedjes, liedjes over de zee en allerlei facetten van het zeemansleven, staan op ons programma. 

Wat zijn shanties?
Shanties zijn de oorspronkelijke werkliederen uit de bloeitijd van de grote zeilvaart, de periode tussen 1820 en 1900 ongeveer. Shanties werden gezongen op de grote dwarsgetuigde schepen, die voeren op Amerika, Australië, Zuid Amerika etc. Om het zware en soms eentonige werk op die schepen, die meestal onderbemand waren, wat te verlichten, werd er vaak bij gezongen, een soort “arbeidsvitaminen”dus.

De belangrijkste man daarbij was de “shantyman”, de voorzanger. Hij bepaalde het ritme van de shanty. Hij zong de coupletten, en een goede shantyman verzon ze vaak ter plekke, en de overige zeelieden zongen dan de refreinen. Bij de verschillende werkzaamheden werden in ritme verschillende shanties gezongen. Zo kennen we de “haalshanties”, gezongen bij het hijsen van de zeilen, “pompshanties” bij het werk aan de pompen, “capstan” of kaapstandershanties, gezongen bij het ophalen van het anker etc.

In de spaarzame vrije uurtjes zong de bemanning vaak op het voordek, gezeten rond op de grote bolders of “forebitts”, soms begeleid door een viool of trekzak. Deze liederen, “forebitters” genaamd, zijn vaak muzikaal wat meer ontwikkeld en hebben meer een balladeachtig karakter. De teksten kunnen gaan over de avonturen die men had beleefd, de liefjes en drank maar ook over de ontberingen op zee, het slechte eten, de bullebak van een stuurman e.d.

Met het verdwijnen van de grote zeilvaart, is ook de shantyman en het zingen van shanties op schepen verdwenen. “The Lake Singers” zingen echter nog de echte oude shanties en forebitters.

Een optreden van ons koor is een gezellig, afwisselend gebeuren in een nautische sfeer, met liedjes om te luisteren maar ook om mee te zingen. Omdat wij het fijn vinden om met elkaar te zingen en de gezelligheid daarbij voorop staat, vragen wij voor een optreden slechts een bescheiden vergoeding.

Wilt u meer weten of het koor voor een optreden willen boeken, neemt u dan contact op met
Mindert Drenth, De Karremel 8, 1851 GE Heiloo, tel.: 072-5331955. Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Login Form

Inloggen is alleen mogelijk voor ARZV leden.

Bedankt voor uw bezoek.